Amazon SEO

Vill du rankas som nummer 1 på Amazon? Då behöver dina produkter sälja.

I motsats till Google, så är detta den absolut mest avgörande parametern för huruvida din produkt når framgång eller ej. På Google kan du definitivt rankas #1, även om du aldrig får några konverteringar, så länge bounce rate är låg och CTR är hög.

Den absolut största skillnaden grundar sig i sättet algoritmerna fungerar på. Om du tar utgångspunkt i Amazon, så “äger” de alla resultat som sökmotorn visar. Google är blott en sökmotor som omdirigerar dig till externa källor/hemsidor. Google ligger därför inte inne med samma mängd data, som Amazon gör.

Kort historia om A9-algoritmen

De flesta webbutiker har idag ett sökfält. Väldigt många använder sig av externa system, som synkroniseras med ens produkter och därmed kan ge bra sökresultat på ens sida. När Amazon startade, använde även de sig av ett liknande system.

Några år senare, då mängden beställningar kontinuerligt ökade, insåg de att denna lösning varken var optimal eller tillräcklig. De valde därför att köpa upp verksamheten A9, som än idag är en självständig del av Amazon.

A9 har idag kontor runt om i världen. Viktigast av allt, så har de sitt huvudkontor i världens innovations- och mjukvarucentrum = Silicon Valley.

I takt med att allt fler produkter tillkom, så var det inte längre tillräckligt med en simpel algoritm för att visa användarna saker de letade efter. Därför behövde de löpande börja utarbeta en algoritm som kunde visa de absolut mest relevanta produkterna.

När Amazon valde att låta andra än de själva sälja sina produkter på plattformen, blev A9-algoritmen snabbt till en annonseringsplattform.

Då det nu tillkommit mycket mer produkter än det fanns i början, och det hela tiden tillkommer nya, har algoritmen efterhand blivit väldigt komplex. I jämförelse med Facebooks och Googles algoritm, så är Amazons algoritm väldigt mekaniskt uppbyggd.

Det de valt att hålla fast vid är just den mekaniska delen av sökmotorn, som övergripande gör den väldigt enkel (sälj, sälj och sälj), men med oändliga möjligheter för teknisk optimering av produkterna.

Så förstår du algoritmen

S-truktur: Strukturerar dina data om produkten ordentligt, så att A9-algoritmen vet vad den visar när den visar din produkt.

E-ngagemang: Se till att användarna på Amazon interagerar med dina produkter. På så vis vet algoritmen att användarna har ett intresse av din produkt. Det är mycket mer attraktivt att visa intressanta produkter för sina kunder, än produkter som inte är av intresse.

O-mdöme: Vad andra anser om din produkt, vad folk frågor om när det gäller din produkt, när de har frågor och vad de indirekt ger uttryck för när det gäller din produkt (om de köper den eller ej).

Amazons algoritm tillgodoser:

  • Amazons kunder
  • Amazons omsättning

Det är en god dynamik mellan dessa 2 punkter, för om Amazon har nöjda kunder tjänar Amazon ännu mer pengar. Det som är speciellt med det här, är att Amazons algoritm inte tillgodoser dig som Säljare. Därför visas din produkt endast om den är relevant för kunden, och därmed även relevant för Amazon.

Kickstarta dina organiska rankningar med Amazon Ads

När man arbetar med marknadsföring på Amazon, finns även spridningseffekter, som man känner igen från andra kanaler. Den mest betydande här, jämfört med Google, är hur den betalda trafiken och utförandet har en stor effekt på den organiska prestationen.

På Amazon görs ingen skillnad på betalda och organiska utföranden. Om man får 100 konverteringar via betald trafik, kommer detta även avspegla sig tydligt i den organiska placeringen.

Då man i genomsnitt betalar 15 % av sin omsättning till Amazon i referral fee, så ska man ha betydande vinstmarginaler eller en mycket låg CPA, för att kunna göra sig en lönsam affär av att köra annonser på lång sikt.

Därför upplever vi väldigt goda resultat, om man som Säljare eller Köpare nyttjar sig av Amazon Ads, för att kickstarta sina organiska rankningar.

Bevisa för algoritmen att användarna vill köpa din produkt – så kommer Amazon säkert att visa din listning i de organiska sökresultaten.

Behöver du hjälp med att sälja på Amazon?

Vi hjälper många danska verksamheter (stora som små) med att sälja på Amazon. Gå till den här sidan, om du vill veta mer om dina möjligheter.